اقتصاد کره شمالی
زیر پوست پیونگ یانگ و اقتصاد کره شمالی چه می گذرد؟
کتاب علیه توسعه
نوشته: دَنیل تودور و جِیمز پی یرسون
اقتصاد کره شمالی یکی از بستهترین اقتصادهای جهان است. سیاستهای این کشور و اقدامات رهبرانش در سالهای اخیر همواره سر تیتر خبرها بوده و توجه جهانیان را به خود جلب کرده است.
اما اینکه چطور در قرن ۲۱، بعد از تجربه تلخ کمونیست و ناسیونالیست افراطی و حرکت جهان به سمت جهانیشدن، کشوری چنین نظام و سیاستهایی را در پیشگرفته است، بسیار جالبتوجه است.
جمعیت کره شمالی نزدیک به ۲۵ میلیون نفر است که ۳۵ درصد از آنها در بخش کشاورزی و ۶۵ درصد نیز در بخش صنعت و خدمات مشغول به کار هستند. سیستم اقتصادی این کشور سوسیالیستی است. کره شمالی از منزویترین کشورهای جهان بهحساب میآید و اقتصادی کاملا ایزوله دارد.
تحریمهای طولانی علیه این کشور به دلیل اقدامات مخالف حقوق بشر و آزمایشهای مکرر هستهایاش اعمال شده است. این تحریمها دسترسی کره شمالی را به بازارهای مالی و سرمایهای دنیا بسیار محدود کرده است.
این کشور جای مناسبی برای فعالیت و سرمایهگذاری کشورهای خارجی نیست، چراکه همواره ریسک و نا اطمینانی بالایی درباره اقدامات رهبر این کشور و عکسالعمل کشورهای دیگر نسبت به آن وجود دارد. نظام اداری و بوروکراسی این کشور شوروی سابق را یادآور میشود که همین موضوع باعث شده وضعیت مناسبی در این زمینه نداشته باشد.
ره شمالی برای جذب سرمایهگذاری خارجی در سال ۲۰۱۴ اقدام به معرفی مناطق آزاد تجاری و صنعتی کرد تا از این طریق بتواند شرکتهای سرمایهگذاری خارجی را به کشورش بکشاند و با سرریز سرمایه، اقتصادش را جان تازه دهد اما این کار موفقیتآمیز نبود و کره ابدا نتیجهای را که چین از مناطق آزادش به دست آورد، کسب نکرد.
علت اصلی این شکست، تعاملات این کشور با آمریکا و جامعه جهانی است که شرایط را برای این کشور پیچیده کرده است.