تغییر شغل چرا و چگونه

چگونه تغییر شغل دهید بدون اینکه از اول شروع کنید!

صدها بار در موردش فکر کرده اید. باید اینکار را انجام دهید؟ یا نه؟ باید در چیزی که بلد هستید بمانید یا جهشی کنید به سمت تغییر شغل و کار جدید؟

و تصمیم گرفته اید: بالاخره زمان تغییر است، و نه فقط یک شغل جدید در یک شرکت خوب، بلکه یک حرفه ی جدید کامل در صنعتی کاملا متفاوت.

تغییر شغل

 

خوب، اکنون که تصمیم آخر است و روی شغل کامل تمرکز کرده اید، چطور کار اصلی را انجام می دهید بی انکه از اول آغاز کنید؟ چطور به کارفرمایتان نشان می دهید که چیزی دارید که باعث موفقیت در شغل جدیدتان میشود وقتی که از نظر تکنیکی هیچ تجربه ای در آن رشته ی مخصوص ندارید؟

اینجا شروع کنید:

داستان خود را عوض کنید

خوب، داستان شما چیست؟ اگر میخواهید با موفقیت شغل ها را تغییر دهید باید قصه خودتان را عوض کنید. برای به دست آوردن هر موقعیتی که میخواهید، باید تجاربی را در مسیری که با استخدام کارفرما و شرکت تشدید می شود، به دست آورید. این موضوع درباره ی به رخ کشیدن همه تجربه هایتان نیست. درباره ی نشان دادن مناسب ترین عناصر شماست که شامل مهارت ها و شایستگی های شما می باشد که شما را به سرمایه ی غیرقابل انکاری برای شرکت و شغل جدیدتان تبدیل میکند.

وقتی حرفه ای تغییر میکند این مسئله حتی بیشتر امری می شود، چون پیشرفت ها، اصطلاحات، مشتری ها و مهارت هایی که در شغل کنونی تان با آنها ترقی میکردید ممکن است در شغل جدیدتان همسو نباشند. باید یک جعبه ی افتخارات تازه ای ایجاد کنید که ارزش شما را تایید میکند و جنبه ی منحصر به فردی که از نقش ها و کار قبلی خود آورده اید را نشان می دهد.

مهارت های قابل تغییر خود را شناسایی کنید

اما برای تغییر داستان، شما نخست باید بدانید چه چیزی را روی میز بیاورید. این چیزی ست که دوست داریم مهارت های قابل تغییر بنامیم. این ها مهارت های هستند که شاید دقیقا شبیه به آنهایی نباشند که باید برای کاری که میخواهید در قدم بعدی انجام دهید داشته باشید، اما شما را برای نقشی که میخواهید انجام دهید آماده کرده اند.

برخی مهارت های تغییر یافتنی قابل ملاحظه برای  مهارت های انعطاف پذیر شدن، یا مهارت های  کلی که هرکسی باید موفق شود مانتد ارتباطات، تفکر انتقادی، کار تیمی، رهبری و وظیفه چندگانه است.

اما به طور صادقانه برای برجسته بودن باید آن را یک گام دورتر ببرید. مهارت های ویژه ی ۳-۵ درجه ی یک را شناسایی کنید که در موقعیت مخصوصی که میخواهید باید موفق باشید. سپس در مورد موفقیت های خاص در شغل قبلی تان فکر کنید که توانایی تان را برای گرفتن مسئولیت هایی در موقعیت ایده آل نشان میدهد.

به سندروم قلابی تان غلبه کنید

البته شما درباره ی قدم های بعدی تان مطمئن هستید و رزومه تان را  برای کامل شدن تصحیح کرده اید. اما آن کافی نیست. برای ایجاد محور اصلی به طور موفقیت آمیز و بدون شبهه، باید بر مانع ذهنی غلبه کنید که به شما میگوید به اندازه کافی شایسته نیستید.

اگر مراقب نباشید سندروم قلابی میتواند شمارا ناامید و بدون حرکت نگه دارد. اما بخشی از بازنویسی داستانتان شناسایی صفات و تجربه هایی ست که شما را برای شغلی که میخواهید، واجد شرایط میکند. مطمئنا شاید حس نکنید ۱۰۰% شرایطی که برای شغل جدید نیاز دارید را داشته باشید، اما ثبات و اراده برای حل کردنش دارید؟ آیا سریع یاد میگیرید؟ آیا نگاهی به توضیحات این شغل در حرفه جدیدتان انداخته و فکر کرده اید که ” من از پسش بر می آیم” آیا با انجام هر کاری که در حرفه جدیدتان باعث موفقیت میشود راحت هستید؟ اگر پاسخ بله است، ادامه دهید.

سندروم قلابی را شناسایی کنید که برای چیست: احساسی که همیشه خواهید داشت زمانی ست که در حال کشیدن خودتان فراتر از اوج آرامش تان هستید و چیز تازه ای را امتحان میکنید. به هرحال آن را بپذیرید و به جلو پیش بروید.

دنبال نقشه ی راه باشید

باید کس دیگری در این دنیا باشد که این تغییری را که شما به دنبال انجام آن از شغلی که درپی ترکش هستید، ایجاد کرده باشد. به شبکه ی مخاطبان وصل شوید و از افراد دور و برتان که این محور را ایجاد کرده اند بپرسید.

اگر یک شبکه ی قوی ندارید، دوستان خوبی با لینکدین شوید و دنبال افرادی در شغل جدیدتان بگردید که در شغل کنونی تان تجربه دارند. برای مثال ایا شما به دنبال جهشی از بیمه به آموزش، از فروش به بازاریابی، یا از حساب داری به اچ.آر (منابع انسانی) هستید؟ شما تنها کسی نمی توانید باشید که برای ایجاد این حرکت این احساسات را داشته است، خوب از طریق توصیفات شغل افراد در لینکدین ان تحقیق کنید تا اینکه یک همتا پیدا کنید. سپس آدرس ایمیلشان را بگیرید و برای صحبت کردن یا ملاقاتی برای صرف قهوه ای به آنها ابراز علاقه کنید.

با کسی ارتباط برقرار کنید که همین مسیری را طی کرده است که شما برای شروع کردن آرزو دارید، تنها اشتیاق تان را حتی بیشتر تقویت میکند و با نصیحت های هوشمندانه به شما قدرت میدهد که چگونه این تغییر را انجام دهید.

انجام یک تغییر شغل نسبت به ترک یک شرکت به خاطر گزینه ی دیگری در همان شغل خیلی سخت و بسیار وحشتناک است. اما با انجام این مراحل اولیه زمان خیلی آسوده تری خواهید داشت که نقل میکند چرا شما برای شغلی که در حرفه ی جدید آرزویش را دارید شایسته خواهید بود.