استاد برندسازی | بهترین استاد برندینگ ایران

استاد برندسازی چه خصوصیاتی دارد؟

استاد برندسازی | دکتر مهاجر | پدر برند ایران

یکی از سوالات مهم و اساسی برای افرادی که خواهان تحصیل در رشته مدیریت برند و برندسازی هستند، انتخاب استاد برندسازی است. به راستی یک استاد برندسازی چه خصوصیاتی را می بایست دارا باشد؟ آیا صرف اینکه این استاد برندسازی تحصیلات آکادمیک دارد می توان به او اطمینان کرد؟ و یا اینکه می بایست در کنار تحصیلات دانشگاهی دارای تجارب عملی داشته باشد؟ همچنین در ادامه به تعبیر نادرست پدر برند ایران خواهیم پرداخت!

بد نیست برای بررسی بهتر این موضوع نگاهی به مدل Skill~ Professional~ Expert بیندازیم!

براساس این مدل در هر رشته یا حرفه ای ابتدا شخص می بایست به تحصیل و شاگردی در آن رشته بپردازد و پس از آموزش زیر نظر یک استاد حرفه ای و حاذق و پس از سال ها تلاش و تحصیل، مهارت مورد نظر را کسب کند.

مسلما اگر شخص طالب علم، در کنار یک منتور و کوچ حرفه ای آموزش ببیند می تواند مهارت مورد نظر را به خوبی کسب کرده و تبدیل به یک کارآموز ماهر شود.

برای درک بهتر تفاوت Coach و Mentor به مقاله زیر مراجعه فرمایید:

تفاوت Coach و Mentor

 

خوب بد نیست نگاهی به تفاوت مهارت های نرم و سخت بیندازیم:

 

مهارت های سخت یا  Hard Skills

مهارت های سخت بخشی از مهارت هایی هستند که شما برای پذیرش در یک شغل به آن ها احتیاج دارید. یعنی مهارت هایی که برای موفقیت در شغل خودتان به حرفه ای شدن در آن ها احتیاج دارید.

نکته مهم این است که مهارت های سخت قابل تعریف، اندازه گیری و قیمت گذاری هستند. در حالی که شما نمی توانید به راحتی مهارت های نرم کسی را اندازه گیری کنید. معمولا در مصاحبه های شغلی بیشتر در مورد مهارت های سخت از شما پرسش می شود. در بعضی از شرکت ها حتی برای اثبات مهارت های سختتان مجبورید در یک آزمون مهارت شرکت کنید.

مثال هایی از مهارت های سخت

گفتیم که در هر شغلی مجموعه ای از مهارت های سخت تعریف شده است. چرا که در هر حرفه، احتیاج دارید روی قوی کردن مهارت های شغلی خاص شغلتان تمرکز کنید. به عنوان مثال در قالب یک برنامه نویس وب بک اند شما وظیفه دارید حداقل به این مهارت ها مسلط شوید:

یک زبان برنامه نویسی سمت سرور مانند PHP

حداقل یک روش اتصال به دیتابیس مانند MySQL

یک ابزار کنترل ورژن مانند Git

این موارد مهارت های سخت اولیه برای یک برنامه نویس وب بک اند محسوب می شوند. اگر بخواهید یک طراح گرافیک شوید باید حداقل به این مهارت های سخت مسلط شوید:

رنگ شناسی

توانایی کار با ابزارهای نقاشی

توانایی کار با ابزارهای طراحی کامپیوتری

به عنوان یک راننده باید به این مهارت های سخت مسلط باشید:

توانایی رانندگی با ماشین و داشتن گواهینامه رانندگی

تعمیرات اولیه ماشین

 

مهارت های نرم (Soft Skill)

مهارت‌های نرم، ویژگی‌هایی فردی هستند که سبب تقویت تعاملات فردی و موفقیت شخصی، تحصیلی و شغلی می‌شوند.

استاد برندسازی | دکتر محمد مهاجر

مهارت های نرم یا Soft skills همان ویژگی های شخصیتی و یا شایستگی هایی است که هر یک از ما داریم و صفات کلی ما تشکیل می دهند. به عبارتی دیگر مهارت های نرم شامل طرز تفکر، نحوه مدیریت بحران، شیوه برخورد با چالش های جدید، میزان خلاقیت و هر آنچه ما را به ما تبدیل کرده است می شود. یک استاد برندسازی می بایست مهارت های نرم مربوط به حوزه خود را با صبر لازم و تلاش مضاعف کسب کند.

بر خلاف مهارت‌های سخت (Hard Skills) که فقط به بحث در خصوص مجموعه‌ای از توانایی‌های فرد برای به انجام رساندن وظایف یا فعالیت‌هایی خاص می‌پردازد، مهارت‌های نرم به طور معمول بر پایه‌ی صفات شخصی و یا توانایی‌های ارتباطی که با تکرار و تمرین می‌توان به‌دست آورد، شرح داده می‌شود. داشتن مهارت‌های نرم به صورت ناخودآگاه به شما کمک می‌کنند تا با یک توانایی و استعداد متوسط، نسبت به سایرین موفقیت بیشتری کسب کنید.

همانطور که اشاره شد، مهارت های نرم ویژگی های شخصیتی و یا شایستگی هایی است که هر یک از افراد دارند. به عبارتی دیگر مهارت های نرم نشان دهنده و ارائه دهنده آنچه است که دیگران به عنوان ما می شناسند. بنابراین مهم نیست که می خواهید مدیر خوبی شوید یا برنامه نویس موفقی باشید و یا هر کار دیگری! اگر تصمیم گرفته اید که در هر زمینه ای موفق شوید باید مهارت های نرم را فرا بگیرید تا با بکارگیری آن ها به بهترین نسخه خودتان تبدیل شوید. به صورت کلی لیست مهارت های فردی مهم به صورت زیر می باشند :

  • رشد شخصیت : خودآگاهی، هدف گذاری مناسب و…
  • خلاقیت : نوآوری، ابداع، ایجاد راه حل های جدید و…
  • مهارت های ارتباطی : زبان بدن، شیوه صحیح انتقاد و انتقاد پذیری و…
  • بهبود روابط بین فردی : کنترل خشم، تعصب و…
  • تیم سازی : درک رفتار افراد مختلف، افزایش قاطعیت و اداره امور و…
  • رهبری : نگرش رهبری، قابلیت هدایت افراد و…
  • مدیریت زمان : زمانبندی صحیح کارها، شناسایی اولویت ها و…
  • مهارت های ارائه و فن بیان : سخنرانی و ارائه، کنترل تکه کلام ها، بکارگیری واژگان مناسب و…
  • مدیریت ترس و استرس : خودپروری، بروز صحیح احساسات و…

 

پس از آشنایی با لیست مهارت های نرم باید به این نکته توجه کرد که این مهارت ها تاثیر بسیار زیادی بر رشد شخصیت و توسعه فردی دارند. پس می توان به عبارتی مهارت های نرم و سخت را مکمل یکدیگرند دانست. زیرا مهارت های نرم باعث آشکار سازی و نمایش پتانسیل افراد مجهز به مهارت سخت می شود. یادگیری و آموزش مهارت های نرم برخلاف مهارت های سخت دوره زمانی مشخص و دقیقی ندارد و هر چه زودتر آموزش داده شوند، بهتر است. زیرا برخی از این مهارت ها در طول زمان رشد افراد فرا گرفته می شوند و اگر به صورت اشتباه و غیراصولی آموزش داده شده باشند، فرد به زمان بیشتری برای تغییر آن ها نیاز خواهد داشت.

برخی از افراد به صورت پیش فرض دارای مهارت های نرم قوی تری نسبت به سایر افراد هستند. همین عامل باعث شده است که تصوری اشتباه در میان برخی از مردم رایج شود. آن ها بر این باورند که این نوع مهارت ها از لحظه تولد با افراد متولد می شوند و نمی توان آن ها را در طول زندگی به دست آورد. اما این یک تصور کاملا اشتباه است و از لحاظ علمی نیز رد شده می باشد. زیرا افراد می توانند این مهارت ها را در طول زمان به دست آورند و از آنجایی که این ویژگی ها و خصوصیت ها کاملا اکتسابی محسوب می شوند، به آن ها مهارت می گویند.

تفاوت مهارت سخت و مهارت نرم

در مقابل مهارت های سخت، مهارت های نرم مهارت هایی شخصی و ارتباطی هستند. این مهارت ها به شما کمک می کنند که بتوانید در محیط کار و ارتباطات آن به موفقیت برسید. در واقع شما با این مهارت ها به یک نینجا در شغل خود تبدیل می شوید! با اینکه دانستن این مهارت ها برای موفقیت شما در شغلتان ضروری است، اما به دست آوردن آن ها نسبت به مهارت های سخت بسیار سخت تر است. زیرا شما نمی توانید از طریق  درس های دانشگاه به این مهارت ها مسلط شوید. به هر حال اگر می خواهید در کارتان پیشرفت داشته باشید، چه مهارت های سخت و چه مهارت های نرم برای شما حیاتی هستند.

استاد برندسازی | آموزش مهارت برند

 

در پایان بررسی مهارت ها بد نیست به ویدئو زیر که مربوط به برنامه مشاور شما است و توسط دکتر سید محمد مهاجر در گروه اقتصادی شبکه اول سیما تهیه شده نگاهی بندازید:

 

 

 

قدم بعدی تبدیل شدن به یک شخص Professional است.

“حرفه‌ای‌بودن”، ویژگی بسیار اساسی و کلیدی است که غالباً ما نسبت به مفهوم آن ناآشنا و ناآگاهیم. حرفه‌ای‌بودن مفهومی کلی است که در تمامی حوزه‌های زندگی انسان، ساری و جاری است. مسلما یک استاد برندسازی شخصی است حرفه ای!

از یک زاویه‌ی دید می‌توان یک فرد، سازمان، حزب، کشور، یا سازمان بین‌المللی را حرفه‌ای نامید. با نگاهی دیگر می‌توان حرفه‌ای‌بودن را در حوزه‌های مختلف همچون شغل، کسب‌وکار، اخلاق، فرهنگ، سیاست، اقتصاد و امثالهم مشاهده کرد. به‌تعبیر ساده‌تر هم می‌توانیم یک مفهوم انتزاعی و تجمعی همچون فرهنگ را حرفه‌ای بدانیم، هم یک فرد را؛ هم می‌توانیم حکومتی را حرفه‌ای بپنداریم، هم یک سازمان را. البته این مفهوم، در مکان‌‌ها و زمان‌های مختلف، معانی و تفاسیر خاص خود را نیز داشته است. اما آنچه را که ما می‌خواهیم بدان بپردازیم مفهوم حرفه‌ای‌بودن و اصول و ارزش‌های حاکم بر آن در حوزه کسب‌وکار افراد (مشاغل) است ولی به سادگی خواهید دید که این اصول برحرفه‌ای‌بودن در هر سطح و در هر حوزه‌ای صادق است.اگر بخواهیم حرفه‌ای‌بودن را در قالبی کوتاه بیان کنیم باید بگوییم:
حرفه‌ای‌بودن عبارتست از داشتن دیدی کامل و نگرشی کل‌نگرانه به یک کار یا زمینه‌ی کاری که با تسلط و احاطه‌ای همه‌جانبه بر موضوع همراه است و صد البته ناشی از دغدغه‌مندی، تجربه فراوان و کسب دانش و خردمندی لازم و کافی در آن زمینه است.

استاد برندسازی | دکتر مهاجر

اصول حرفه‌ای بودن را می‌توان به اختصار اینگونه برشمرد:

۱) دغدغه‌مندی

آن کار برای شما، مسأله و دغدغه است، یعنی شما به هر علت (مأموریت شخصی خود، نیاز مالی، دغدغه علمی و امثالهم) با علاقه و خواست خود پا به عرصه‌ی آن کار گذاشته‌اند و آمده‌اید تا مسأله‌ای را حل کرده و گره‌ای را بگشایید.

۲) جدیت
آن کار برای شما یک مسأله‌ی عادی یا فرعی نیست. برای تفریح یا وقت‌‌گذرانی هم آن را برنگزیده‌اید. رویکرد شما به آن شوخ‌طبعانه و تفننی نیست بلکه در کار مصمم و جدی هستید و آن را با نظم فراوان و وقت‌گذاری کافی انجام می‌دهید.
۳) دانش و خردمندی
بر آن حوزه‌ی کاری اِشراف فکری دارید. می‌دانید در این زمینه، چه چیزی مهم است و چه چیزی مهم نیست؛ چقدر مهم است، و کجا و کی اهمیت بیشتر یا کمتری دارد؛ و در یک کلام خلاقانه و آینده‌نگرانه به ارتقای وضعیت اندیشیده و راهکارهای آن را ابداع می‌نمایید.
۴) تجربه فراوان
در اثر تجربه و ممارست فراوان در آن زمینه، درکی عمیق و ژرف‌ یافته و تمامی مهارت‌ها و توانمندی‌های مورد نیاز را به‌دست آورده‌اید. تمامی راه و چاه موضوع را دیده و شناخته‌اید، و قادرید خود را با هر محیط کاری “وفق” دهید و فرهنگ سازمانی آنجا را درک کرده و در صورت امکان ارتقا دهید.
۵) لذت‌بردن
از کار خود لذت می‌برید. کار را صرفاً برای رفع حاجت و گذران امور و به‌صورت بی‌میلانه و انفعالی انجام نمی‌دهید. بلکه دائماً از انجام کار خود، لذت می‌برید و آن را با شوق و ذوق وافر پی‌می‌گیرید.
۶) احترام‌گذاری
برای همکاران خود، مشتریان خود، کارفرمایان خود و در یک کلام سازمان خود، نهایت احترام و ادب را قائلید. احترام گذاری به دیگران برای شما واقعاً ارزشمند است، به‌ویژه برای پیش‌کسوتان، استادان و بزرگان، ارزش و احترام مضاعفی در نظر می‌گیرید. احترام به شوونات محیط کار و رعایت اصول اخلاقی، رشد حرفه‌ای شما را تضمین می‌کند.
۷) یادگیری مستمر
دائماً در کار خود می‌آموزید و در هر مرحله و هر دفعه از انجام کار خود، سعی می‌کنید نکته‌ای را آموخته و دست‌خالی از این تجربه برنگردید. قطعاً نباید به هیچ قیمتی یادگیری شما در این حوزه متوقف گردد.
۸) پشتکار
هیچگاه نومیدی بر شما مستولی نمی‌گردد و به راحتی از میدان بدر نمی‌شوید. به کار خود دلگرمی دارید و از شکست نمی‌هراسید. به‌علاوه همواره متعهدانه قادر به مدیریت بحران‌های سازمانی هستید.
۹) دلسوزی و تعهد
کارهای خود را دلسوزانه و متعهدانه انجام می‌دهید. به کار خود و سازمان تان “تعلق‌خاطر” دارید و کار را از آنِ خود می‌دانید. جوشِ کارتان را می‌زنید و به هیچ وجه بی‌تفاوت یا کم‌توجه به آن نیستید. همواره متعهد به انجام کارتان به صورت احسن هستید.
۱۰) بهره‌وری
بازده کار شما بالاست. اثر بخشی و کارآیی زیادی دارید. از سرعت و دقت کافی برخوردارید و در کارهایتان خلاقیت و نوآوری به خرج می‌دهید. با هزینه کمتر، ارزش‌افزوده‌ی بیشتری (برای خود یا سازمانتان) ایجاد می‌کنید (و البته باید حتماً درآمد مناسب و شایسته‌ای نیز داشته باشید). کار شما کیفیت دارد و باعث رضایت سازمان و مشتریان می‌گردد.

قدم آخر تبدیل شدن به یک متخصص یا Expert است.

همانطور که مستحضرید، متخصص شدن رفتاری ذاتی نیست. برای تبدیل شدن به بهترین استاد برندسازی می بایست به این مرحله رسید. باید بدانیم که انسان‌ها متخصص به دنیا نمی‌آیند، بلکه خودساخته هستند و تخصص اکتسابی است. آن‌ها با جمع‌آوری تجربه، با کسب دانش و پرورش مهارت‌هایشان تخصص کسب می‌کنند.

متخصصان به طور ویژه مراحل خاصی را طی می‌کنند. مهم نیست مردم چه قدر در رشته‌ی خود ماهر هستند، همه‌ی آن‌ها از سطح مبتدی کار خود را شروع کرده‌اند. پروفسور حسابی، پروفسور سمیعی، دونالد ترامپ، وارن بافت، انیشتین، محمد علی کلی و مایکل جردن همگی زمانی مبتدی بودند.

در تمامی حوزه‌ها می‌توان اصول توسعه‌ی دانش تخصصی را به کار برد، یعنی افراد زیادی طی سفر اکتشافی از سطح مبتدی به متخصص شدن رسیدند. شرکت‌ها و انجمن‌های حرفه‌ای جست‌ و جوی بیش‌تری می‌کنند تا اطلاعات جدیدتری کسب کنند و مدیران، کارمندان و اعضای‌شان همواره افراد برجسته‌ای شوند. نکته‌ی مهم این است که اگر خواهان یادگیری ملزومات متخصص شدن هستید و مشتاق هستید تا این اصول را عملاً به کار ببرید، پس یعنی حتماً می‌توانید سطح دانش تخصصی و موفقیت خود را بالا ببرید.

در صورتی که متخصصان فقط درصد کمی از آدم‌های موفق یک رشته را نشان می‌دهند، همه می‌توانند در شغل خود حرفه‌ای‌تر شوند. در واقع این همان دلیلی است که باعث می‌شود این کتاب برای شما موثر واقع شود.

تحلیل متفکرانه‌ی تجربیات‌تان برای تشخیص موفقیت و آن‌ چه نیاز به بهبودی دارد شما را به بینشی سوق می‌دهد که موفق‌تر شوید. احتمالاً در نتیجه‌ی تجربه‌ی عملی محدودشان، مبتدی‌ها فعالیت دنیای واقعی را مهم‌ترین منبع اطلاعات برای رشد دانش تخصصی می‌دانند.

نسبت به آزمون و خطا در کسب دانش و مهارت، اطلاعات متنی و کلامی برای مبتدی‌ها در درجه‌ی دوم قرار دارد. هر چه در حوزه‌ی شغلی‌تان تجربیات متفاوت‌تری داشته باشید – افراد، شرایط و اهداف متفاوت – مزایای بیش‌تری دریافت می‌کنید. تجربیات متفاوت به شما این شانس را می‌دهد که دانش و مهارت‌هایتان را در راه‌های جدید و تست‌ نشده‌ای به کار ببرید. برخی شرکت‌ها معمولاً مدیران مبتدی را در سمت‌های مختلفی می‌گذارند، تا پله‌های موفقیت را در شرکت بالا بروند، برای اینکه تجربیات دست اولی با جنبه‌های مختلف فعالیت‌های شرکت کسب کنند.

تجربه به‌ تنهایی نه می‌تواند دانش تخصصی را بالا ببرد و نه می‌تواند موفقیت را بیش‌تر کند. این نکته در مطالعه‌ای برای قیاس طراحان نرم‌افزار بسیار حرفه‌ای و معمولی آشکارا به اثبات رسیده است. به همه‌ی طراحان، تکلیفی محول شده بود و از آن‌ها خواسته بودند راهبردهایی را که در انجام تکلیف استفاده کرده بودند بیان کنند.

هم‌چنان‌ که افراد بسیار موفق پیشرفت می‌کردند راهبرد هایشان شامل برنامه‌ریزی و بازخوردهای بیش‌تر می‌شد. به علاوه، آن‌ها توجه ویژه‌ی خود را به فهمیدن مشکل و همکاری گروهی با همکاران اختصاص می‌دادند. اما افراد نه‌ چندان موفق و معمولی بیش‌تر زمان خود را صرف تحلیل ملزومات تکلیف و بیان کردن عقایدی می‌کردند که هیچ ربطی به مشکل نداشت.

بهترین استاد برندسازی

و اما بهترین استاد در هر زمینه ای علی الخصوص بحث برندینگ و برندسازی کیست؟ با توجه به توضیحات فوق بهترین استاد برندسازی کسی است که حداقل به مرحله حرفه ای بودن نائل شده باشد. بنابراین دارا بودن تحصیلات عالیه و همچنین تجربیات کاربردی و عملیاتی لازمه یک استاد برندسازی حرفه ای است.

استاد برندسازی | پدر برند ایران

پدر برند ایران کیست؟

به کار بردن القابی همچون پدر برند یا برندینگ ایران یا دنیا توهمی بیش نیست!

با توجه به توضیحات یاد شده، أولا شخص می بایست به مرحله استادی و پیر فرزانه آن رشته در آمده باشد و مسلما تبدیل به یک متخصص در حوزه مدیریت برند و برندینگ و علوم مدیریتی شده باشد.

ثانیا داشتن نظریه و سبک منحصر به فرد از الزامات بعدی است که متاسفانه تا کنون شخصی با این مشخصات در این علم در ایران مشاهده نشده است!!!

همچنین در پایان یادآور شویم، هیچ عالمی، در هیچ رشته ای خود را پدر خطاب نمی کند بنابراین به کارگیری چنین عناوین و القابی درخور مدعی آن نیست.

 

نویسنده:

دکتر سید محمد مهاجر